Translate

2005-12-02

Tvättstuga och klappbrygga

I går hade jag bokat tvättstugans förmiddagspass. Det innebär att jag prick klockan o700 startar två laddade maskiner för att hinna med allt innan eftermiddagspasset börjar börjar. Då har jag hunnit att samla ihop och bära ner all smutstvätt sortera den och ladda de första maskinerna. Tvättdagar slipper jag gå och gympa och det kan ju kännas bra med lite omväxling och dessutom rör jag ju på mig.
Vi har en sån fin liten tvättstuga - en riktig pärla. Den såg annorlunda ut när vi 1963 flyttade in i huset jag nu bor i. Då¨fick man inte köra torktumlaren samtidigt som man körde tvättmaskinen - då stannade hissen- gamla dåliga elledningar. Under stambytet i huset byggde vi om den och moderniserade den.
Jag har många tvättstugor att jämföra med genom åren. I Luleå på 60-talet var tvätten förlagd till en klappbrygga ute på Luleälven med en vedeldad bykgryta där tvätten kokades i. Det var en frisk och luftig tvättplats men vi hade förstås hur mycket rinnande vatten som helst som sällan frös till för det låg en mindre fors strax ovanför. Klappbrygga med gryta ingick i hyran och låg ett stenkast från vårt hus.
Till middag kom dottern Anna. Jag bjöd på ugnstekt, ostbrässerad falukorv och äppelpannkaka där äppelbitarna stekts i kanel innan pannkakssmeten hälldes på. Sedan tittade vi på bilder från en konferens i Bruhnai som hon deltagit i. Jag fick i uppdrag att skanna ett 30-tal fotografier tagna från denna konferens och placera dem på en CD-skiva f.v.b. Anna. Det blev mitt kvällsarbete och det var bra för jag avskyr att gå till sängs.
I dag var det en sådan där dag som jag gillar. Inga som helst inplanerade åtgärder eller åligganden, utom ett gympapass eftersom torsdagspasset var överhoppat. Hem gick jag genom Vasaparken på isiga och halkiga vägar. I kälkbackarna var det ett gnistrande blixtföre. Nu ståtar också Vasaparken med konstfrusen skridskobana som skall invigas den 12 december. Då skall jag vara där med mina gamla skrillor eller....
Och i morgon skall jag gå med barnbarnsbarn på Krampus......men därom berättar jag i nästa inlägg

9 kommentarer:

 1. Anna o Kajsa:
  Tack för er omtanke!

  Camilla o Petrina:
  Från London är det alltid roligt att få kommentarer!

  Ronald:
  Jag vet att jag är ute och cyklar. Men jag skall ha både störthjälm och skottsäker väst då!

  SvaraRadera
 2. Hanne:
  Vad roligt att få dig på "lajnen"
  Här skall inga björkmanska hemligheter avslöjas - kanske?

  Mariar:
  Du var först att hitta min blogg - bravo

  SvaraRadera
 3. Tänkte bara slänga iväg ett litet meddelande till världens kanske coolaste morfar. Det här är Camillas kompis Tina (från Uppsala). Insåg precis en sak. Jag måste börja träna =) ta inte illa upp men om en som passerat 80 orkar träna så borde väl jag som är endast 22 orka. Nu får det vara slut på alla dåliga ursäkter.

  Kanske borde tacka för att du fått mig att inse. Haha.

  Nu är det dags att sova. Jag kommer tillbaka och läser en annan gång. Ha det bra! Enjoy!

  SvaraRadera
 4. Tina!
  Poet och god vän till Camilla. Dig känner jag väl genom Camilla som talar och skriver ofta om dig - välkommen i min blogg. Jag hade nyss sett filmen i ettans kanal och kikade lire nyfiket i bloggen och då hade du hälsat på mig. Roligt!
  Godnatt du också

  SvaraRadera
 5. Ännu en lysande blogg inom släkten Björkman (nu vet jag dock inte om du oxå delar efternamnet)
  Frida här, Carros vän o jag ser fram emot att få följa Morfar Mortens äventyr!
  Lycka till med bloggen!

  SvaraRadera
 6. Hej morfar!!! Hahaha "hissen stannade"?! Du har med stormsteg gått om min blogg i popularitet, det märks tydligt:) Men det är jag bara stolt över. Apropå en dag som man gillar: ikväll ska jag ha en sån där kväll som jag gillar. Hela huset är tomt och jag ska sitta här och dricka thé och titta på film eller läsa. Åhh mysigt! Massa kramar Camilla

  SvaraRadera
 7. Hej Morten. Jag har läst alla dina gästkrönikor hos Camilla och tycker att dom är jätte bra. Verkligen jätte kul att du har startat en blog. Kommer att vara en flitig besökare här..
  //Maria

  SvaraRadera
 8. Hmmmmm... klappbrygga vid Luleälv?? Som jag minns det var det ngn form av badkar i uthus som vi kunde tvätta i, men vi gick väl till en kilotvätt "runt hörnet"??

  Sååå begåvad du är som lyckas fixa en egen blogg. Ska bli spännande och "hålla koll på" fortsättningsvis. (Fast nu har jag TRE som jag måste bevaka så att inget olämpligt skrivs. Eller ibland få hjärtat i halsgropen åt. Men hos dig slipper jag i a f våndas över bilder från nattliga diskoäventyr!! Krammmmm

  SvaraRadera
 9. Frida:
  Jo då, jag bär samma efternamn som dina väninnor C+C. Välkommen in i sammanhanget!!!

  Samma Välkommen säger jag till Maria i Malmö!

  SvaraRadera