Translate

2011-05-02

Dag 2 Petra!
Så kom jag då äntligen till den av nabateer uthuggna, sagoomspunna klippstad och gick den kmlånga Al Siq-prommenaden via den mäktiga entrén Djin blocks och Obelisk graven trängde mig fram genom smala,höga klippskrevor för att till slut andäktigt stå framför El Khazneh (Skattkammaren) - Petras mest berömda klippbyggnad uthuggen i röd sandsten – Wow!!!!Här är den i bild via min kamera!
Ali berättade för oss att den omgivande och moderna staden Petra på ca 15 år vuxit från 30 000 till 350 000 invånare - allt på grund av ökad turism sedan Petra placerades på Unescos världsarvslista.
Sedan var det bara att knalla vidare - storögt titta, beundra och förundras, lyssna på Alis och Hakabs berättelser om denna förunderliga klippstad i rosenrött med sina praktfulla kungagravar och enklare grottbostäder, passera den magnifika teatern skulpterad i klippan och strosa ner mot fasad- och kolonngatorna. Det blev en mycket lång vandring som till slut slutade på en välkomnande restaurang. Vi hade hela tiden gått i nerförsbacke. Hur i all världen skulle jag kunna ta mig tillbaka i den långa uppförsbacken med utpumpade ben. Vi hade ju inte beställt ngn transport med hästkärra!!!
Men naturligtvis grejade det sig – hästkärra från Skattkammaren och åsneritt från restaurangen till hästkärran – kanon! Tyvärr inga bilder på åsneritt eller i hästkärra – kanske lika bra det! Ronald var helt upptagen med att leda min åsna och jag hade bara en tanke i huvudet – att inte ramla av och hade händerna upptagna av att krampaktigt hålla mig fast i sadeln.


Men här ett bildsvep.
Den långa fantasieggande vandringen var över och vi återvände till nutid och lyxigt hotell för att ngra timmar senare njuta av en vacker solnedgång före middagen.


3 kommentarer:

 1. Maria said...
  Oj oj oj Underbart att du kom iväg! Jag förstår din reaktion med wow!!! Jag har ju hört Cecilia säga det samma!!!

  Tur att Ronald finns

  Kram
  Maria

  PS: bilderna går inte att förstora DS

  02 MAJ, 2011 10:18

  SvaraRadera
 2. Hej Far!

  Så underbart att nu följa din resa med foton och reseanteckningar. Fantastiska foton!
  Och så skönt att ha dig välbehållen tillbaka här hemma!
  Kram Anna

  SvaraRadera
 3. Hej igen!

  Är det en ny djursort från gamla tider - en kamel med två huvuden som kan gå både fram och tillbaka?
  Kanske något för DNs NoN-sida med roliga foton!
  A och O

  SvaraRadera