Translate

2008-03-12

Om konsten att tillverka luseplattingar och segla till US and A


Här ny rapport från den skrivande sjöfararen Cecilia från den seglande gymnasieskolan på Öckerö: http://www.ockerogymnasieskola.se/ombord på T/S Gunilla: http://www.gunilla.nu/framesets/frameset_svensk.htmKlicka in er på de här hemsidorna och läs mer om vad svensk ungdom får och kan göra!!!

2008-03-05 14:57 Charleston, SC, USA
hej sverige!
Vid 18 gick vi från Kkuba.

Första dagen var strålande sol, härligt vågande och mycket vind. tyvärrr från fel håll så vi kunde inte segla och det gungade ganska rejält. vi fick däremot sällskap av ungefär tusen (obs, överdrift) delfiner. det var ett kärt gammalt återseende, har varit lite dåligt med det annars. (skrev blogg till hemsidan den dagen, den 29:e, någon som missade den?).
Vi har haft så sjukt mysiga nattvakter under detta seglingsben. för det mesta alldeles stjärnklart, har lärt mig hitta skorpionen vilken ni inte kan se hemma (?) och inte särskilt mycket att göra. vi har inte seglat förrän sista dagarna och då har allt varit klappat och klart när vi gått på vakt, så det har mest varit för oss att ta hand om tvätten (vilket tillhör 12-4vaktens nattsysslor) och göra luseplattingar (de "döda taxarna" som skyddar seglen från att skava mot vajrar). Att göra luseplattingar är inte särskilt ansträngande. man har en två decimeter långt kabelgarn (en tamp är tre ihoptvinnade kardeler, kardelerna består av ett antal kabelgarn som sitter tillsammans. kabelgarnet i sin tur är egentligen ett slags hårt pressat plastnät...) och viker det runt en uppsatt lina. det är nästan som avslappning, och eftersom hela vakten är sysselsatt diskuterar vi allt mellan hjärndöda och att föda med kejsarsnitt samtidigt som händerna jobbar. och eftersom det är sååååå himla ansträngande med luseplattingar kan vi inte fortsätta med det efter 2-fikat. då är det bara att gå upp och lägga sig på poppdäck och titta på stjärnhimmeln medan vår vaktledare Cecilia läser gamla sjöfararhistorier. mycket mysigt.

Nu sista dagvakten innan vi kom fram till US and A var vi uppe i stormasten och beslog segel. helt plötsligt fick jag syn på en sköldpadda som åkte förbi. och då inte en såndär liten messköldpadda som man hittar på djuraffärer hemma, utan en rikitgt stor en. det tyckte jag var skoj!
Har även kommit fram till hur kroppen fungerar. den kan få energi på två sätt. det ena är genom sömn, vilket är bristvara ombord, och det andra är genom att äta, vilket är favoritsysslan ombord. tur är väl nästan att jag nu går över från 12-4, där man mest tillämpar energiintag 2, till 4-8, där energiintag 1 är mer frekvent. då kanske mina seglarmuskler, som jag vet att Tofte var grymt imponerad av, kommer att synas lite bättre...

Snart blir det Charleston och US and A för hela slanten. vi har fått hamnprogrammet och vi ska besöka en high school. det om något har jag fördomar om, vi får se om de besannas.

Jamen jag glömde ju nästan. skulle ju berätta att vi seglade först förbi Florida Keys och fick lite perspektiv på vart vi egentliien befinner oss i världen. dagen efteråt seglade vi förbi Miami och spanade på skyskraporna i kikare. det tyckte jag var tufft.
Ha det toppen, det har nämligen jag!
Kramar cecilia.
tillie_dg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar