Translate

2008-03-03

Cecilia Sjöfararen upplever ett ”Historiskt Vingslag” på KubaKuba - rom, cigarrer och revolution?


Hej!


Har nog aldrig pratat så mycket om ett resmål innan, har aldrig varit så förberedd, haft så många fördomar eller så många tankar. och det känns som om tankarna bara är fler nu. det är nu egentligen sista dagen i februari och vi har precis lämnat Kuba. har varit här i 6 dagar och har verkligen inte hunnit uppleva Kuba på ett riktigt sätt.Att på tiden 4 dagar (eftersom vi har 2 vaktdagar) uppleva kuba funkar inte riktigt, men vi har hunnit med det bästa, att vara turister. spanat in Plaza de la revolution, Revolutionsmuseet, druckit en cuba libre på hotellet där Hemmingway bodde, handlat på svarta marknaden och nästan blivit upptäckta (t-shirtar med che på som killen tydligen inte fick sälja. kändes som om vi köpte typ knark eller något för vi var tvungna att smussla jättemycket och när det gick en vakt förbi gömdes tröjorna lätt under bordet), Besökt en liten by, Viñales och kollat in ett tobaksplantage, blivit lurade på växelpengar och lite av det mesta.

Det tuffaste ändå är att vi var här på presidentsvaldagen. den första på 50 år. det är verkligen en ny era som startar, Fidel har lagt av och Raul tar över. vi var uppe på revolutionstorget den dagen och trodde att det skulle vara en tillställning där. det var ju ändå där, brevid statyn av José Marti, som Fidel i början höll sina timslånga tal, och man tycker ju att något borde hända på torget. vad tusan, det har varit diktatur med samma ledare i 50 år, de borde ju ändå tacka av honom tillsammans med folket, men nej. inte en endaste en uppe på torget, det var vi och några andra turister. kul!

På revolutionsmuseet hade de verkligen tagit tillvara på allt möjligt. "det här repet användes för att korsa en flod under en attack" "den har skeden åt Hernandez med" "en fackla som den här användes under en demonstration". ojojoj vad olika saker vi spanade in. det är en fantastisk spännande historia Kuba har och en livsituation. en vanlig kuban tjänar ungefär 20 convertibla pesos i månaden (cirka 140 svenska kronor) och det ska han klara sig på. eftersom de får mat och allt från staten. det håller inte, så de flesta kubaner har två jobb.
Vi besökte som sagt även Viñales. en liten by tre timmar från Havanna. vi åkte dit vaktvis och fick roa oss bäst vi kunde. vi blev inkvarterade hos varsin familj och alla bodde två och två förutom jag. jag bodde ensam. det var sjukt intressant, för språken de pratar på Kuba är spanska och kroppspråk. eftersom min spanska är ganska obefintlg fick jag klara mig med hjälp av kroppen och franska förspanskade ord och det funkade förvånansvärt lätt! vi besökte som sagt ett tobaksplantage som ägdes av en 86-årig gubbe som drack rom lite då och då och rökte två cigarrer om dagen. förvånansvärt pigg var han. och tandlös, tror inte att han hade en enda tand i hela munnen. vi hade hyrt cyklar för att ta oss dit, och sedan svängde vi vänster istället för höger efter besöket, mot äventyret. vi hamnade under ett träd på den kubanska landsbygden, njöt av de röda bergen i bakgrunden och rökte cigarren vi hade fått av gubben. det är känsla i det.
Efter lite lunch tog jag och några kompisar oss till en grotta och spanade in i den. det hade fixats så att man kunde åka båt där inne och det var tufft. Benjamin höll på att krocka med huvudet i ett utstickande stenblock, men jag ryckte in och räddade huvudet.
Senare på kvällen träffade vi en svensk tjej som var gift med en kuban så hon visste ju allt om landet och situationen. skönt var det, för det pratas inte särkilt mycket engelska här, men nu är skolarbetet fixat.
Bara en liten tanke, en diktatur hur bra är det? det är bara en enda person som bestämmer, och du får inte tycka och tänka hur du vill. men du jobbar inte för ditt egna bästa. det du gör gör du för samhället, för dina medmänniskor. det är en fin grundtanke i det hela.
Ska nu förbereda mig för en 5 dagars sjöresa, sen är vi i Charleston. nu har vi även blivit tvugna att ta på oss lite kläder, igår gick jag ändå runt i jeans och jacka. då var det slut på det glada solvädret, det var kul så länge det varade.ha det så bra!kramar cecilia.
tillie_dg

1 kommentar:

  1. Hej Cecilia!
    Så intressant att läsa hur du upplevde vistelsen på Kuba just när vi här hemma också kunde läsa i dagstidningar om det historiska ögonblicket med skifte vid makten.

    Din berättelse säger ju så mycket mer. Tack för den och stor kram från Anna.

    SvaraRadera