Translate

2006-07-23

Hänt i veckan som varit…. juli-06

Rubriker: Beslut över en fläskpannkaka – Ett kärt återseende efter många år- Stadsvandring och Picnic i Hagaparken – Vaxholm, Brevik och Notholmen i Tyresö! – En gnistrande grön ”diamant” i örat på lilla fröken Mira!

Jaha detta är vad som mig förevarit i veckan. Så nu vet ni! Men jag kanske skall berätta….

I söndags bjöd jag in barnbarnet Caroline på en fläskpannkaka för att diskutera röjning och stajling av min lägenhet. Caroline är en hejare på heminredning. Hon går fram som en tornado och lämnar efter sig en stilren, smakfull lägenhet att visas upp för mäklare och spekulanter vid en framtida försäljning. Hennes mamma har varnat mig att det mesta av lägenhetens lösa prylar åker ner i svarta sopsäckar när hon sätter igång. Så hon har t.v. bara tilldelats gästrum och kök. Jag har nu på hennes order mycket motvilligt försökt rensa en bokhylla fylld av gamla minnen från ett i det närmaste 60-årigt hem. Det har redan blivit 7 st. svarta sopsäckar. Det är bara att bita ihop tänderna …..!

Kärt återseende! Ja det var det verkligen! Under våra norrlandsår umgicks vi med en familj i Umeå som hade både hästar och grävmaskiner. Min Maj och Ulla-Märta blev goda vänner och beslöt att resa tillsammans till London på en semesterresa i maj månad 1960. De hemmavarande familjerna förstod att det var en rolig resa att döma av hemskickade reserapporter.
I våras när jag i min MM-krönika kom till just det avsnittet gjorde jag ett utdrag av Majs resebrev och skickade det till reskamraten som nu bor utanför Sundsvall. Vi fick tfnkontakt och häromdagen föreslog Ulla-Märta att vi skulle träffas mellan två tåg på Centralen.
Vi hade mycket att berätta för varandra så timmarna flög i väg, Vi hade inte setts sedan 1963 - när vi flyttade från Luleå.
Så det var en intressant eftermiddag i återseendets tecken, I Kungsträdgården försökte jag ta en bild av oss tillsammans – den blev därefter!


I onsdags träffade jag vännerna Ulla o Gunnar från Åmål och vi gjorde stan tillsammans via Riddarholmen, Strömparterren och det fantastiska Medeltidsmuseet uppbyggt kring resterna av den gamla stadsmuren på Helgeandsholmen – Mycket sevärt!!!!! Gå dit en dag!!!
– Visste ni att det var skådespelaren Fritiof Billqvist som en gång som ung stod modell till Milles Solsångaren på Strömparterren. I den vevan kan man nämna att inte långt därifrån är en blivande svensk ärkebiskop i adamskostym placerad ovanför porten till gamla Sundsvallsbanken på Fredsgatan tillsammans med en lika lätt klädd parisisk dansös - skulpterade av Christian Eriksson i Paris för över 100 år sedan när Nathan Söderblom var en ung student i Paris. –
Vidare i sommarhettan mot Kungsträdgården, Nk, och Gallerian och därifrån ut till en svalkande Hagapark där Kajsa och Ronald bjudit in till Picnic på Ronalds födelsedag. Där var
Kajsa o Ronald och hela hans klan från minstingen Erika upp till farmor Dagny + Caroline o Pierre. Alla talade i mun på varandra, solen sken men fasligt kall blåst så jag gick hem när det var som muntrast.
Oskar gillade käket som morfar Ronald serverade!






Nästa dag blev det sjötur med ångfartyget Norrskär till Vaxholm där vi trakterades med en strömmingsmacka på hårt bröd i en berså under regntunga skyar.
Samvaron med Åmålsfolket avslutades med en tur på den smala slingriga men mycket vackra skärgårdsvägen från Tyresö ner mot Brevik med sin "mar" och längst ut till Dyviksudde Vid Breviksmaren försökte jag peka ut ett gammalt släkthus där Gunnars mamma en gång hade lekt. Jag tror jag pekade på rätt hus. På återvägen besökte vi slottsparken vid Tyresö slott och Notholmens Café – ett smultronställe att rekommendera.

Veckan avslutades med födelsedagsmiddag med barnbarnsbarnfamiljen i Tumba där mamma Jennie fyllde 30 år och lilla fröken Mira stolt visade upp sina örsnibbar med gröngnistrande små ”diamanter”.

2 kommentarer:

  1. Ja morfar!! Snart kommer jag igen :) Det var sååååå mysigt att vara hos dig och äta och prata!

    SvaraRadera
  2. Vad mycket du gjort under veckan! Aktiv 82-åring får man säga! Krammm

    SvaraRadera