Translate

2007-03-18

Lunch på ”Koshary & Sweets”

Egypten är inte bara pyramider, sfinxalleer, kungagravar, mumier, praktfulla moskeer och koptiska kyrkor från första kristna århundradet eller medeltida Saladinborgar. – Nej där myllrar det av människor och liv – särskilt i Kairo med sina 17- 20 miljoner invånare – man vet inte riktigt hur många det är som bor i denna väldiga stad. Utbudet av näringsämnen är naturligtvis oändligt. Nilen göder landet med jordbruksprodukter av alla slag. Egypten var ju en gång ”Romarrikets kornbod”.

Apropå ”korn” så var det en dag dags att äta lunch, sa Pontus, och föreslog att vi - hela gruppen - skulle gå till ett i hela Kairo folkligt och berömt matställe. Sagt och gjort!
För 40 år sedan var herr Koshary en ung gatusäljare i Kairo som började med att sälja en enda vegetarisk rätt från sitt ambulerande gatustånd. Det var en blandning av spagetti, makaroner, korn, russin etc och kryddor som slevades upp i en pappmugg för några piastrar. Nu har gatuståndet byggts ut till en populär och ständigt fullsatt trevånings restaurang där samma och enda rätt är denna ursprungliga Kosharyblandning – numera uppslevad i små skålar av keramik för 5 eg. pund – dygnet runt (troligen). Medan vi väntade på att få komma in och få plats – dvs när personalen hunnit slänga ut motsvarande antal färdigätna gäster - kom utifrån gatan stora kokkärl med rykande makaroni- och spagettiingredienser – troligen från ngt angränsande kokeri – avsedda att blandas med övriga ingredienser innanför det stora restaurangfönstret där jag trodde mig kunna skymta en äldre man i min egen ålder som med grandessa utförde denna kulinariska procedur - kosharyblandningen. Jag misstänker att det var herr Koshary himself - jag hoppades iaf att det skulle vara han själv. När tillräckligt många gäster var utslängda placerades vi vid lediga bord i andra våningen och i en aldrig sinande ström kom unga män uppför trappan med skålar fyllda av koshary som vi åt med plastsked – allt till det facila priset av 5 pund = 6.50 SEK. Ville vi ha Husets ”Sweets”- ngn slags mannagrynspudding som efterrätt betalade vi ytterligare 4 pund dvs totalt 13 SEK för denna lunch. Hur smakade anrättningen? Ronald och jag tyckte nog att lite bacon skulle kanske piffa upp den – men det var väl i det närmaste en hädelse att tycka så i detta religiösa land eller….
Tyvärr har jag inte ngn bild från Kosharybesöket. Som smakprov/kontrast visar jag ngra matbilder från Ramses Hilton Hotell och deras buffé där – Smaskens!3 kommentarer:

 1. Eftersom jag var där kan jag bara verifiera denna kulinariska höjdpunkt, nåja minnet sviker och därför det positiva bemötandet. Men uppriktigt sagt så fanns det mer lockande kök än detta "Koshary" men det var en upplevelse som var obetalbar.

  SvaraRadera
 2. Jaha och sedan då? Tycker att det dröjer med uppdateringar av bloggen. För egen del har det hänt att vi ikväll, efter föredrag hos Äventyrsresor, anmält oss till att vandra till Mount Everest basläger på 5500 möh. Avresa 19 oktober, 3 v. Svensk guide: Jack Berg, ansvarig för expedition med toppbestigning 1991 från nordsidan, nu 71 år, så vi är inte de äldsta. Krammmm

  SvaraRadera
 3. Hej Morten!

  Jag försöker svara. Ett tidigare försök misslyckades. Det är ett stort nöje att läsa Din välskrivna blogg.

  Med vänlig hälsning!

  Hans-Erik

  SvaraRadera