Translate

2007-03-11

Pyramiddags!Vi börjar från början. En störtdykning redan andra resdagen ned i forntiden och de allra tidigaste dynastierna. Vi har åkt ut till Gize där jag bugar mig djupt för den allra väldigaste pyramiden – Farao Keops pyramid – skapad av hans arkitekt Hemiunu för 4570 år sedan.
2,6 miljoner kalkstensblock staplade på varandra på en area av 230 x 230 kvm och med en högsta höjd på 146 m från början – nu bara 138 m. Total vikt ca 6 miljoner ton. Från början heltäckt på alla fyra sidorna av ett lager glänsande polerad kalksten – effektfullt minsann! Alldeles intill reser sig ytterligare två mäktiga pyramider. Hantverket att bygga pyramider var tydligen populärt vid den tiden då det fortsatte med att Keops son Chefren och sonsonen Menkaure byggde varsin storslagen pyramid alldeles intill.
Nu har jag äntligen fått se pyramiderna på riktigt och dessutom med en djup bugning hälsat på den ståtliga och vördnadsfulla Sfixen som lär vara Chefren själv. En mycket lyckad förmiddag med andra ord!
Efter lunch fortsätter vi till Sakara där Farao Djoser i tredje dynastin med sin berömda arkitekt Imohotep var först att bygga en pyramid den s.k. trappstegspyramiden – ca 60 m hög.
På en stor plan framför pyramiden anordnades det var 3:e år ngt slags festspel där regerande farao skulle visa för folket att han var en lämplig regent – störst , starkast och vackrast kanske. Hur det nu gick till? Bl.a. skulle han springa ett antal varv runt planen.
Krutgubben Ramses II som blev över 90 år körde hårt och visade upp sig varje år!!!!
En sådan här dag måste verkligen firas på ett värdigt sätt så Ronald och jag åt en 3-rätters middag på Hiltons top floor – 110 m över Nilens vatten och med en vidunderlig utsikt över Kairo!!!

2 kommentarer:

  1. Jösses vad du varit flitig och skrivit! Har nu läst ikapp och även hört Ronald berätta om diverse episoder och händelser. Samt dessa fantastiska byggnationer. Så många stenar till en pyramid. Hur länge höll de på? Tänk att ägna hela sitt liv åt att bygga en pyramid. (Som jag, som har räknat ut att jag har 120 bokslut kvar före pension, men endast 72 om jag går i förtid.....) Krammmm

    SvaraRadera
  2. Åh vad härligt! Och vad gulliga ni ser ut, du och ronald, haha:) Håller med mamma om att du varit väldigt duktig på att skriva! Skrev du i bloggboken måhända?:) kram

    SvaraRadera