Translate

2006-10-16

17 oktober - en Minnesdag


Den 17 oktober var alltid en viktig dag för min lilla familj antingen vi bodde på Skåpvägen i Gubbängen, i Vinkeltået eller på Kungsvägen i Sundsvall, Repslagargatan i Luleå eller slutligen på Norrbackagatan i Stockholm. Den 17 oktober var Mor Majs födelsedag!
Jag citerar här ur min MM-krönika ett brev från Maj till hennes svärmor den 25/10 1951, där hon berättar om sin födelsedag i Sundsvall. Låt höra:
Käraste lilla Fami!
Ännu en gång en riktig k-r-a-m och tack för den ljuvliga presenten, det ” flors-tunna”, som Bibi kallar det. Du kan inte ana hur mitt i prick du träffade även denna gång. Du har en underbar förmåga att välja presenter, jag känner mig alltid överlycklig efteråt. Det var så roligt att prata med er alla o jag berättade väl allt det jag skulle skriva om här
(den eländiga telefonen som alltid fördunklar krönikörens arbete!!!!). Morten o Anna var så ”goa”, när de kom in på morgonen enligt tradition utklädda, Anna hade basker o halsduk o var festlig värre, kånkande på stort, fyrkantigt paket, son visade sig innehålla en brödrost……
Ja, det var nog mest praktiska ting som blev födelsedagspresenter i familjen – t.o.m. en gång - påstår hon – att hon förärades fyra vinterdäck!!! Troligen var det dags för ett däcksbyte inför norrlandsvintern just då. Men det finns sparat travar med kärleksfulla teckningar till lilla Mor från hennes barn.
Nu kan jag bara sätta en ros vid hennes grav – men födelsdagsstaken med de smala ljusen tänder jag för henne idag precis som alla gånger förr.

9 kommentarer:

 1. Hej!
  Även vi tänkte tända ett ljus här hemma.

  MVH Mattias

  SvaraRadera
 2. En stor varm kram till dig Far just idag och till alla som tänker på Mor idag. 75-årsdagens bild är just så vi minns henne - lysande för oss alla och så glad. Och nu skulle hon ha blivit 81 år!
  Anna

  SvaraRadera
 3. Kram till dig och kram till Mor!! Har tänt ett ljus bredvid ett kort på dig och Mor i Österrike. I en snöbacke i Galtür. Ni ser så ärtiga ut! Stor krammmmmmm

  SvaraRadera
 4. Vi tänder ett ljus här borta i London också, jag och Mark. Och jag ger dig en jättejättestor kram som håller minnet av mormor så fint för alla oss andra - så att vi kan komma ännu närmare henne med brev och bilder och tankar. Älskar dig och mormor enormt, kramar Camilla

  SvaraRadera
 5. Läs min blogg också om mormor!! kraaaam

  SvaraRadera
 6. hej vad fint bodde ni sundsvall på den tiden. jag vet ur det är ingen jul längre för min del. ta hand om dej fast jag inte känner dig.

  SvaraRadera
 7. Vilket fint inlägg om Maj på hennes födelsedag! Det ger en härlig värme i kroppen att få ta del av er ovillkorliga kärlek.
  Kramar/Hanne

  SvaraRadera
 8. Vilket fint inlägg om Maj på hennes födelsedag! Det ger en härlig värme i kroppen att få ta del av er ovillkorliga kärlek.
  Kramar/Hanne

  SvaraRadera
 9. Hej
  Skickar också många kramar till dig och mormor. Hann inte skriva i tisdags, men tanken på henne fanns då som så många andra dagar.

  Tack för trevlig liten pratstund i lördags.

  kramar från barnbarn Micke

  SvaraRadera