Translate

2008-01-26

Framför en bokhyllaJag står gärna och ofta framför mina bokhyllor och läser och bläddrar och tycker om vad som finns där av böcker som har följt mig genom åren – vilken var den första som hamnade i min bokhylla? Jag minns att jag som barn på tjugotalet hade en älsklingsbok/sagobok om en liten pingvins äventyr i sydpolen. Den hette kanske ngt på Adelaide men var är den nu? Det kanske började med den iaf. Men tyvärr finns den inte kvar i min samling. Jag skulle gärna vilja ge bort just den boken till mina barnbarnsbarn!. Sedan blev det Tomtar och troll och pojkböcker av olika slag. Jag minns särskilt en hel radda ”Bill”- böcker av ngn Crompton som slukades via bibliotekslån och som ngt års julklappsbok – indianböcker och science fiction varav jag har kvar en – men en pärla – om ett Moln som kunde kommunicera. Sedan blev det allvar i leken. Min historielärare i Nya Elementar vid Slöjdgatan vid Hötorget var Bernard Tarschys och han satte mig på spåret att läsa om gamla tiders historia. Så fick jag Frans G. Bengtssons essäer - Sällskap för en eremit och De långhåriga Merovingerna i min hand och de är fortfarande pärlor i min boksamling som växte snabbt med namn som Robert Graves, Linklater och nestorn Edward Gibbon med mästerverket Romarrikets nedgång och fall, Montaignes Essäer, Olaus Magnus och Alf Henriksson Arkeologi, Stockholmiana, nutidshistoria tar numera upp ganska många hyllmeter förutom all skönlitteratur.
Jag hörde av en 70++are som nu skall flytta från sin villa till lägenhet att de hade co 90 hyllmeter böcker och pärmar – och måste nu gallra. Hur många hyllmeter har jag – ca 60!!!
När min ”käraste” levde var det ett måste att det skulle finnas små gluggar här och var i hyllorna där vi kunde placera en del kära prydnadssaker. De gluggarna har nu försvunnit och fyllts igen med nya böcker, Vad kommer att hända med min boksamling. Jag har blivit uppmanad att tala om om jag har några klenoder – inkunabler, första upplagor eller liknande. Men alla mina böcker är mina klenoder!!! Motvilligt börjar jag förstå att någon sorts gallring förr eller senare måste ske. Frans G.Bentsson ger mig ett gott råd i sin - i det här ämnet – lysande essä ”Framför en bokhylla”:
Man skall inte sätta på hyllorna andra böcker än dem man tänker läsa en gång till!!!!
Jag har iaf börjat göra mig av med deckarhyllorna. Det är dags för en ny gallring! Någon som vill vara med och överta????

2 kommentarer:

  1. Böcker, Böcker, Böcker. Är det ett släktdrag att samla på sig böcker? Röde Orm läste jag med spänning i min ungdom.

    SvaraRadera
  2. Svar till Agneta
    Ja det var min storebror Gunnar som satte Frans G. Bentssons essäer i min hand och många andra som t.ex Frank Hellers romaner. Jag borde kanske ha nämnt att det var Gunnar som i viss mån styrde min läslust i tonåren och lärde mig att tycka om böcker - för det gjorde han - tyckte om böcker!!!!
    Kram från Morten

    SvaraRadera