Translate

2007-01-23

Nedräkningen har börjat….

…..för en resa till Egypten den 17/2 – 3/3. Jag reser tillsammans med min”bonus”-svärson/måg Ronald och jag är övertygad om att mina döttrar noggrant har instruerat honom att jag inte ger mig ut på några äventyrligheter eller försvinner bland hieroglyfer och faraogavar.
Alltsedan jag i min ungdom läste Mika Waltaris roman ”Sinhue” har jag längtat att få klättra i pyramiderna och besöka faraonernas historiska platser Gize, Luxor, Abu Simbel för att nämna några – och nu skall det bli av!
Vi är inbokade på en resa som arrangeras av Nimbus Resor och kommer att guidas av Henrik Bogdan docent och religionsforskare vid Göteborgs universitet. Dessutom har vi med oss en arkeolog från Kairo Museum. Aymen George Boctor och tillsammans skall vi upptäcka den fantastiska kultur som gav oss pyramiderna och stora delar av vårt moderna tänkande.
Det blir en riktig historielektion!
Allt detta medan vi kryssar uppför Nilens lugna vatten på en lyxkryssare och gör strandhugg här och där för att besöka ett tempel eller en antik gravplats. Vi får även en inblick i den muslimska mysterietraditionen under besök i moskéer. Vi besöker världens äldsta kristna kloster och Koptiska kyrkor och katedraler.
Jaha det låter minsann.
En gång på 60-talet skeppades ett 50-tal klenoder från Tutankamons grav över till London för en unik utställning på British Museum. Jag minns att det var en stor museal händelse och Maj och jag reste till London bara för att se dessa föremål i verkligheten. Och vi var inte ensamma!!!Vi köade i fyra timmar i en kö som ringlade sig runt hela museikvarteret – en kö som var betydligt längre än de berömda julköerna utanför Systembolaget i Sundsvall i motbokstid i början på 50-talet - och mycket roligare att stå i för runtom oss stod bara förväntansfulla och entusiastiska experter på egyptologi. Tiden rann snabbt i väg under allsköns diskuterande och berättande och plötsligt stod vi förstummade inför Tutankhammons guldmask och alla de övriga fantastiska föremålen tillverkade en gång för en 18-årig ung mans hädangång för nära 3500 år sedan.
Jag gläder mig mycket och nu gäller det att få med de rätta grejerna för en sådan här resa – vaccinering, pass och pengar, lämplig fotoutrustning och kläder för varma dagar och kyligare kvällar. I resebyråns information har vi fått lite klädråd; bl.a. eftersom vi reser i ett muslimskt land är det bra att vara ”moderat” klädd och man får mer respekt om man täcker axlar och knän!! Ja det skulle de gamla egypterna från Faraos tid veta när de enligt relieffbilder man sett var ganska lättklädda i kort-kort och ärmlöst när de jobbade på pyramiderna.Här står han själv Tutankamon i egen hög person och ganska lättklädd

3 kommentarer:

  1. Ja du Morten det kommer att bli så spännande att se dessa fornhistoriska byggnader och allt runt i kring. Nedräkningen har som sagt börjat och jag har dubbelkollat att min semester är beviljad.

    SvaraRadera
  2. .... och jag har funderat på vad jag ska göra under tiden! Festa, jobba?? Men en sak är jag klar över: Det blir inte någon middag för mig på 14 dagar, eftersom det alltid är Ronald som lagar middag här hemma.

    SvaraRadera
  3. Hahaha "lättklädd" ja, det var han säkert den gamle räven... :) Coolt att ni har med er en egen arkeolog! Ni kanske till och med gräver upp ett gammalt skelett från en mumie, det vore något det!!! kraaaaaaaaaaaaaaam saknar dig!!! Camilla

    SvaraRadera