Translate

2006-04-26

Valborgsmässoafton…..

….har alltid varit en betydelsefull dag i mitt liv – inte bara att ”blåsippan ute i backarna står”. En valborgsmässoafton började mitt vuxna liv – ”Maj 30/4 –47” står det i min ring som jag sedan dess alltid burit på mitt vänstra ringfinger.
Några dagar före Valborgsmäss den gången gick Maj och Morten till Hallbergs guldsmedsaffär i hörnet av Drottning- och Fredsgatorna – i det där huset som det står 1624 i järnskrift på fasaden mot Drottninggatan – för att beställa förlovningsringar. De blev inbjudna till affärens särskilda förlovningsrum – mycket romantiskt inrett – där skulle de få välja i lugn och ro! Nej då, det fanns inga pengar för lysande diamanter och ädla stenar – även om de sneglade lite på sådant prål. – Två släta enkla guldringar, 24 karat och lite smalare till Maj – Maj skulle ju få en ring till vid ett senare tillfälle - och 18 karat till Morten tyckte de var vackrast.
Sedan gick de ut i aprilvädret och framför dem dansade ”Lyckans Fé” och beredde plats för dem i gatuvimlet – en dans som kanske fortsätter ännu…… i gott sällskap med barn, barnbarn och de små barnbarnsbarnen. ….och det gjorde hon, minsann – då och alla dagar.
Ringväxlingen skedde på Dramatens trappa klockan tre och kvällen tillbringade de på Skansen i ljuv romantik. De blev fästfolk och kunde nu planera för en gemensam framtid.
Med tillsammans ca 500 kronor i månaden var de stormrika – men förstod att de måste försöka få ett av de nystartade bosättningslånen i Riksbanken på 1800 kronor för att kunna gifta sig!!!
Förlovningen gav genljud här och var och fästfolket skulle nu visas upp för respektive släkt och vänner. Det var mostrar och fastrar av alla sorter och det kom glada tillrop från när och fjärran. Tydligen var valet gott i båda familjelägren. Man bubblade av förtjusning i i den björkmanska familjen och vänkretsen när denna frejdigt glittrande fästmö visades upp – Maj gjorde stor succé var hon kom. Det var egentligen bara i hennes egen vargungeflock – Mowgli – som det grymtades en del för att någon hade lagt beslag på deras älskade och avgudade Akela – där anade man oråd.
Majs farbror Ernst Blom kom till Stockholm för att inspektera och bjöd på elegant förlovningsmiddag första dagarna i maj på Riche där han hade stambord och föreföll nöjd med inspektionen. De åkte ut till Gällnö där Maj hade lekt som barn hos sin älskade moster Jettan och morbror Olle. Till Kopparberg och deras första bal hos nygifta Gunnel och Bengt Magnus. Senare under sommaren när de bägge lyckades ordna en semestervecka reste de till Göteborg och Lerum där Maj hade en farbror Alfred och kusin Britta och Morten hade bror Gunnar med hela sin familj och mormor Agnes hos moster Lisa. Det blev en Eriksgata hela sommaren.

Få se om det kan bli någon fler blogg i fortsättningen? För i denna valborgshelg skall jag montera ner min dator, plocka ut D-disken på 80 GB och montera in den i en i dagarna köpt ny dator med alla tänkbara finesser som Windows XP, brännare för både CD o DVD. – Ja säg vad som inte kommer att finnas när jag fått ”ihopet”. Jag kommer då att råda över 280GB!!! Jomenvisst!

2 kommentarer:

 1. Sån tur att det blev ni, du och Mor! fint att läsa!

  Och lycka till med datorn. Djupt impad!

  Krammmmm

  SvaraRadera
 2. Tack för en vacker berättelse. Jennie och Mattias fortsätter i samma anda - de träffades också på en Valborg för 10 år sedan och firade nu i helgen, medan Olle och jag firade med barnen på landet under raketer i kylan.
  Men nu kommer sommaren - då blir allt lättare. Och datorn blir nog ett lyft, eller hur. Spännande.
  Många kramar!!!!

  SvaraRadera