Translate

2006-04-20

Aprilsnö ger fåragö..

….sa man i den gamla bondepraktikan. I morse snöade det – ett vårtecken om något! Nu är det dags att plöja nya fåror i sin jord. Den blöta snön skulle göda plogfårorna
I går var det minst 25 grader varmt i solen och det var fullt med sollapande folk i Kungsträdgården. I dag bara + 5 grader men snön gick över i ett stilla regn – aprilväder – när jag gick genom Sabbatsbergsparken och ”Sinnenas Trädgård” för att gympa. En koltrast med sin gula näbb hoppade framför mig – också ett vårtecken. Det talas redan om blåsippor!!!
Ett annat vårtecken kom med posten idag – ett vykort från staden Lucca i Toscana i Italien där min broder Magnus och Ann traskar omkring och förhoppningsvis njuter av den toscanska våren. Så här berättar han med inslag av historiska vingslag:

15/4.06. Hej min bror! En mycket intressant stad. Liguriska kelter kallade den Luc (marskland el gränsland). På 600-talet B.C. gjorde romarna staden till ett centrum. 89 B.C. blec Lucca en romersk kommun. År 56 B.C. möttes Ceasar, Crassus o Pmpejus här.
Den romerska amfiteatern (resterna av den) är en pärla. Barbarerna plundrade den och kyrkbyggarna tog hand om resterna för sina marmorfasader. Men den ovala plattan finns kvar och bebyggelsen har anpassats fint. Vi går ofta genom den enda kvarvarande porten, samma port igenom vilken vilddjuren släpptes in till förväntansfulla gladiatorer eller lika förväntansfulla kristna. Bägge kategorierna borde ju kunna komma till paradiset – gladiatorerna blev rikligt belönade om de överlevde och de kristna var säkra på en enkelbiljett till himlen.
Den omgivande stadsmuren som byggdess och byggts på under århundradens fighter mellan städerna Florens, Pisa, Lucca, Milano o Påven. Vi promenerar dagligen där tillsammans med joggande o cyklande luccensare. Vi har det bra här! Hälsar Ann o Magnus.

2 kommentarer:

  1. Hej morfar!!! Jag kommer ju inte hem idag utan på tisdag istället... buuuuhhh men det blev så till slut... Längtar efter dig MASSOR!! kraaaaaaaam

    SvaraRadera
  2. Det var roligt att se sitt gamla vykort i tryck. Inte dåligt skrivet heller tycker

    SvaraRadera