Translate

2007-07-08

Blånande berg o Bygdespel


Det är inte helt fel att sitta under en björk vid en skogssjö ngn mil norr om Svärdsjö en solig sommardag och se solstrålarna glittra i vattnet och ha de blånande Dala-bergen runt om sig!

Har varit på en tvådagars utflykt med goda vänner till bygdespel i Övertänger i norra Dalarna där några i vänkretsen agerar skådespelare och vi 08-or ser på.
Vi väntade oss regn och rusk när vi lämnade Stockholm men hej vad vi bedrog oss. Det blev en sådan fantastisk strålande högsommardag här i Enviken..
Det är skönt med goda vänner!
Vi har varit här förut men skaran har glesnat tyvärr.
I gassande sol slog vi oss förväntansfulla ned framför scenen – ett gårdstun med intillliggande100-åriga timmerhus som sceneri. Spelet handlade om tull och pålagor för byborna i Övertänger by under den s.k. frihetstiden och året är 1737 – nödår, brist på karlfolk efter stormaktstidens många krig och allmän petighet från myndigheterna som var ”hattarna”. Ja det var härligt att få lufta missnöjet och skälla på den nytillsatte fiolspelande tullskrivaren som dock till slut tog hem spelet och byns sötaste/rikaste flicka – om jag nu fattade det hela rätt berättat av duktiga, spelglada amatörer på dalmål med inslag av jämtländska – allt medan solen sjönk bakom de blånade bergen och granskogen. Ja se det var ett riktigt fint gammalt bygdespel.
Att vi sedan gick tvärs över vägen upp till Danielsgården där ”nämndeman och hans käring” bjöd på grillat ute på deras veranda med en hänförande utsikt över den vackra sjön Trängan i den ljumma sommarkvällen var också inte helt felen oförglömmelig afton minsann!
Tack alla duktiga skådespelande övertängerbor och i synnerhet lilla trotsiga och rakryggade ”vackra Anna”!!!
Det sista vi såg av landskapet Dalarna på denna resa var idyllen ”Erik Larsgården” i Karlbo nära det historiska Brunnbäck och Avesta – och vännen Sven äntrande en dalahäst för en galopp mot
kgl Hufvudstaden
.
Vänsterklicka på bilderna så blir de kanske större

1 kommentar:

  1. Hej Far!
    Härligt att läsa om "utflykten". Fint med vacker och inspirerande stimulans tillsammans med goda vänner. Det är nog bra för tillfrisknandet.
    Kram, Anna

    SvaraRadera