Translate

2006-12-25

Julafton 2006


Julaftons morgon var alltid en unikt traditionell tidpunkt i min lilla familj. Då väcktes Mor och barn tidigt och alla samlades i soffan framför radion eller senare TV:n. Då skulle det smakas på julbaket för första gången och kanske delades en första julklapp ut. Far skull öppna ytterdören på vid gavel och hojta ut i farstun: ”Välkommen in Jul! Välkommen in kära jul!” – och så var julen inne – och det var helg i stugan.
Den där samlingen på julaftons morgon har jag fått göra ensam i fem år. Men inte i år!!!!

För yngsta käraste barnbarnet (- alla mina barnbarn är ”käraste”- ) Camilla kom instormande i lördags i det närmaste direkt ifrån Shanghaj där hon nu har sin pojkvän Mark boende och arbetande. Hon ville kinesa hos mig för att på julafton åka hem till mamma i Täby.. Det var så viktigt, tyckte hon, att hon skulle hjälpa mig med att duka upp i det stora fönstret alla de där små figurerna som samlats under 59 jular och dessutom tillföra samlingen det traditionella tillskottet för julen 2006 – det var en kinesisk snögubbe som nu står intill kyrkan. Vi pyntade, lagade middag, pratade och somnade som vanligt framför TV:n – och det blev julaftons morgon och allt blev som förr! Behöver jag säga mer!

Nästa anhalt på julaftonen blev en stund ute hos Maj tillsammans med Anna, Kajsa o Ronald, där hon vilar under den stora björken ute på Sandsborgs kyrkogård Därifrån kördes jag till Uttrans sjukhem i Tumba där mångårige vännen Acke Litström låg inlagd efter en svår sjukdom. Vi träffades första gången 1934 i skolbänken i klass 1 5c i Nya Elementar på Slöjdgatan intill Hötorget och har sedan dess hållit ihop under alla åren. Han fyllde 84 i fredags och jag ville gratta honom. Vi har många gemensamma minnen så vi hade mycket att prata om och tiden där ute gick alltför fort. Men jag hann hem i tid för att ta emot mina julaftonsgäster, Anna, Olle och Peter som ville äta julmiddagen hos mig

5 kommentarer:

 1. GOD Fortsättning på julen!! Fina bilder, som vanligt. Du glömde säga att "det" först skulle knackas 3 ggr på dörren varvid du skulle fråga "Vem där?". Svaret blev då: "Det är Julen". Sedan hälsades Julen välkommen in...... Krammmm

  SvaraRadera
 2. Haha lilla Kajsa vad du kommer ihåg! Tur att du finns så du kan förtydliga mina minnen

  SvaraRadera
 3. God jul och gott nytt år Morten! Tack för godiset, roligt att du tyckte om mandelmusslorna! Tack också för ett bra teaterår,jag hoppas att vi kan fortsätta den traditionen.

  Varma hälsningar Agnes

  SvaraRadera
 4. God fortsättning på julen och gott nytt år.snart resr vi bort mot nya äventyr det skall bli skoj. Det blir aldrig som det varigt men det kan bli roligt ändå! Jag ser framåt till vår resa.

  SvaraRadera
 5. Gott nytt år Morten..

  //Maria

  SvaraRadera