Translate

2013-09-09

8/9 - en ljuvlig septembersöndag...

,,,,,då var det gott att få vara i Stockholm - och hela förmiddagen i "Sinnenas Trädgård" - den vackra, välskötta, blomsterfyllda trädgården mellan de åldriga vårdhusen uppkallade efter församlingarna "Adolf Fredrik" och "Johannes" i Sabbatsbergsparken. De barkbelagda stigarna lockar till närkontakt med blomsterhavet - allt omskuggat av mäktiga träd en gång planterade anno dazumal.
På hemvägen köpte jag jordgubbar, blåbär och björnbär till söndagsmiddagenF.ö. "garderobstädar" jag, tömmer lådor och skåp och försöker  rensa överflödet i min bostad - ett jobb som väcker många minnen. Apropå minnen fick jag häromdagen ett antal brev - handskrivna av min äldsta syster Bibbi 1925 - 1940. Helt fantastiskt att kunna följa henne under några ungdomsår! Ett fint tillägg till Vår FamHist som jag för min del trodde var avslutad. Men nu kan det bli ett nytt intressant utskick. Här ett litet smakprov:
Sommaren 1929 är Bibi 16  år och får av någon anledning tillbringa några sommarmånader på Stockumla gård i Dingtuna I Västmanland hos en fröken Marianne Mörner – (den gamla damen med den berömda ”mörnerska stiltonosten”)

Bibi i Uddevalla 1929

                      Lördagen den 8/6 1929
                                   Kära lilla rara Mor!
"Mor må tro att det är en och annan som har det bra. Här är det verkligen trevligt, massor av djur av alla möjliga sorter, vackert väder, en gammal fröken som pysslar om en på alla sätt o.s.v. i det oändliga. Ja Mor kan nog förstå att jag njuter."

"....O, en så härlig kväll det är nu. Jag sitter i mitt rum vid fönstret, som står öppet, och fastän det känns så mystiskt tjockt i halsen när jag tänker på min älskade Mor, som är så långt borta, så kan jag inte låta bli att njuta. Det är så tyst och stilla nu efter allt bråket och arbetet under dagen. Jag hör bara det sakta mjuka suset i träden och långt borta hör jag de spröda men klara tonerna från koskällor. Det doftar underbart från blommor utanför mitt fönster. Det är något så gripande i en sådan här verklig sommarafton särskilt om man som jag är ute på det riktiga bondlandet. Ja, så härligt och bra som jag har det, är då få som har och jag är också väldigt tacksam att jag har sådan Mor som Du, som har ordnat om så att jag fick komma hit, men Du skulle också vara här, lilla Mor. Det vore absolut det enda raka......."

"......Men Mor skall inte tro att jag överanstränger mig på något vänster. Ånej, jag mår så bra så jag har aldrig mått så bra förr. Förresten så arbetar jag inte bara, jag är allt med om annat slag också.. I söndags var jag och åsåg travtävlingarna på Strömsholms slott. Det var absolut det stiligaste jag någonsin sett. Sådana stiliga finfina hästar. Välformade och fulla av gnistrande liv, och sådana skickliga ryttare. Oja, det var underbart  Jag var tillsammans med Ridderstolparna (de på Fihol m) och jag fick åka i deras bil (min urkokta cykel hade gått sönder på vägen dit framringen hade smällt) till Giresta där jag åt middag och på tant Hedvigs enträgna uppmaningar  låg över natten.  På kvällen lagade jag med stort besvär min cykel och for hem på måndag förmiddag. Den söndagen vid Strömsholm kommer jag nog aldrig att glömma, för det var verkligen finfint. Min cykel är alldeles på tok. Jag måste köpa både en blåsa till framringen och ett ytterdäck till bakringen. De är båda alldeles utslitna. Dom satte inte dit någon ny blåsa utan bara lagade hålet den där gången vi lämnade in cykeln till reparatören Mor minns. Det var dumt  för nu är jag cykellös...."Inga kommentarer:

Skicka en kommentar