Translate

2010-10-09

Några höstdagar

6 oktober
En höstmorgon i oktober i stugan vid sjön Erken. Klockan är ½7. Vi kom ut i går, Ronald och jag. I Norrtälje köpte vi mursten att lägga som hörnstenar i den planerade ytterplatsen. Lövkrattning och eldning i ”tunna”. Till middag åt vi Ronalds kalopps mina färska blåbär och hallon. Jag somnade gott i Tusculum,
Det börjar ljusna ute till en förhoppningsvis klar och vacker höstdag och jag väntar på att Ronald skall vakna så vi kan frukostera ihop och planera dagens göromål.
Fortsatt eldning av ris och löv i tunnan – torr och bra så det knastrade ordentligt i tunnan och den stora löv- och rishögen med hjälp av tändvätska och en framletad elektrisk luftpump försvinner snabbt.
Till middag åt vi bruna bönor och fläsk och färska hallon och blåbär till efterrätt. Tidig kväll med Mankells ”Pyramiden”.
7 oktober.
I dag kommer montör med den nya braskaminen som i dag skall installeras och ut åker den gamla plåteldstaden. Det är med stolthet Ronald senare tänder för första gången upp en brasa efter konstens alla regler och efter en noggrann kontroll av hitkallad sotningsmyndighet. Nu står den bara där och strålar och avger härlig värme långt ut i kök o sovrum!!!!


I bränntunnan är det utbrunnet och nu bara aska kvar som blir bra ett gott tillskott i komposten.
Nu i skrivande stund middag med ugnstekt falukorv med potatismos och färska bär i 30 graders värme!!!
Kvällen avslutades med nyheterna där den nye nobelpristagaren i litteratur presenterades och högläsning om marskalkar (ursprungligen ordet märrskalkar) ur Frans G. Bengtssons ”Sällskap för en eremit”. Vi var ju på Sällskapet Frans G. Bengtssons årsmiddag på lokal ”Sällskapet” häromdagen och hörde professor Svante Flodin berätta om FGB - Ronald och jag – och blev inspirerade.
8 oktober.
En grå dimmig morgon 10 plusgrader utomhus men inomhus med en avsvalnad braskamin 19 plusgrader. I dag skall vi åka hem på eftermidagen. Men innan dess lövräfsning och spänta ved till nya braskaminen

1 kommentar:

  1. Oj oj oj vilka härliga dagar ni måste ha haft. Skönt att kunna använda sig av tiden precis som man vill!!!!

    Kram

    SvaraRadera