Translate

2009-08-28

Vad är en fröken Björkman?

Häromdagen hade jag besök av tre fröknar Bjkn - min dotter Kajsa, min systerdotter Maria och mitt bb Camilla och nyligen var jag på bröllop där en fröken Bjkn gifte sig och blev en fru Magnusson och jag talade då varmt om fröknarna Björkman. Så här ungefär:
Vad är en fröken Björkman?
Jo det skall jag försöka berätta ngt om till eventuell vägledning som en slags familjekrönika.
Förenklat kan man säga att familjen Björkmans medlemmar består av flera kategorier:
Karlarna Bjkn som vanligtvis är lite buttra, kantiga och tystlåtna och säger inte mycket och är därför inte mycket att orda om

De ingifta fruarna Bjkn däremot är och var en lysande skara och det är imponerande hur de hängivet, klokt och måttfullt orkat med oss kantiga karlar Bjkn och oftast lyckats forma om oss till något så när trevliga och välartade äkta män eller sambos.

De ingifta fruarna – och i ngn mån de ingifta herrarna - har förutom att de tillfört familjen nya pojkar Bjkn – fortfarande lite tvära och kantiga – även tillfört familjen
denna fantastiska beundransvärda samling av fröknar Bjkn oavsett de nu heter Bergström, Bylund, Dahlkvist,Lindström, Magnusson, Sjölander, Olsson, Skoog mm eller bara Björkman. Jag vet vad jag talar om. Jag har varit omgiven av fröknar Björkman i hela mitt liv som snutit mig, kramat mig, förmanat mig, uppfostrat mig, kanske ngn gång varit ilsket arga på mig av tre systrar, två döttrar, två vuxna barnbarn och några kusiner samt den mest formidabla av dem alla – vår faster Anna (1878-1975) en fröken Björkman i nära 100 år – originalet till dem alla – rektor för en flickskola i Götgatsbacken på Södermalm – ja se det var en riktig Fröken Bjkn . Faster Annas omsorg och kärlek till sina många brorsbarn är legendarisk.
Jag kan berätta:
För några år sedan träffade jag vid en middag en dam i min egen ålder som berättade för mig att hon gått i den där skolan i Götgatsbacken varvid jag nämnde att där var min faster Anna rektor. Då utropade hon häpet: ”Är du ett av Anna Björkmans brorsbarn som hon talade så ofta om i berömmande ordalag”

Vad en fröken Bjkn säger rättar man sig efter – man bryr sig, man beundrar dem och man älskar dem!!!!
Om man tar det från början så hävdar jag bestämt att det var den där äventyrliga och tappra präst- och bondjäntan från Rölanda i Dalsland som jag berättat så mycket om i vår familjekrönika - min Mor - Fami kallad - och hennes svärmor Ragnhild (1842-1930) som satte sina spår i kommande fröknar Bjkn.
1911 i sommarhuset på Köpmanholm. Där sitter de inblandade, från vänster: Anna, Fami, Ragnhild, och lektorn själv
Om Ragnhild – min farmor - kan jag berätta - att hon som målarmästardotter i Uppsala träffade en ung matematikstuderande skräddarmästareson från Hudiksvall som med tiden skulle bli lektor i matematik och fysik och säkerligen var en auktoritär lärare av den gamla skolan och vanvördigt kallades ”Fan i kvadrat” av gossarna vid Norra Latinläroverket i Stockholm. Det sägs att farmor Ragnhild kunde linda sin buttert vresige skolfux kring sitt ena lillfinger – och det är väl egentligen vad våra fröknar Bjkn kan förutom så mycket annat som dessa vackra, stolta, medvetna, självständiga, kanske lite äventyrliga och egensinniga, duktiga, kloka, förståndiga, sjusärdeles jäklar anamma-fröknar kan!!!!
Det bör tilläggas att de flesta fröknar Bjkn inte är särskilt intresserade av hushållsnära tjänster men att de i så fall lyckats kompensera detta genom att finna kulinariskt intresserade äkta män.
I dag finns i vår familj ett 40-tal fröknar Bjkn – äldst är min syster Beata och yngst är Julia och Fanny födda i februari i år.

4 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig kväll, Far!! Och sååååååå kul att träffa dig, Maria!! så länge sedan! Kram från en fröken Bjkn

  SvaraRadera
 2. Kram från en annan fröken Bjkn.
  Agneta

  SvaraRadera
 3. Jaaa det var verkligen en trevlig kväll med god mat och många frågor :) Ja Kajsadet var verkligen roligt att träffa dig och de dina också!!!!

  Och när nu du Morten lägger fram historien på det här sättet måste jag säga att jag känner mig riktigt stolt över att vara en fröken Bjkn (trots att jag heter Rudolfsson)

  Kram
  Maria

  SvaraRadera
 4. Det skall här särskilt påpekas att det finns tre fröknar Björkman som i efternamn heter Rudolfsson
  Bra rutet Maria!!!

  SvaraRadera