Translate

2007-02-08

Nedräkning 4 inför Egypten resan

Häromdagen tog jag min andra dos vaccin för kolera. Den smakade jordgubbe och slank ned så fint och därmed är jag fit for fight inför resan vad betr. vaccinering o medicinalt skydd - förhoppningsvis. För det litterära har jag skaffat boken "Hundra Hieroglyfer” som får följa med som reslektyr tillsamman med boken om min favoritfarao Echnaton (som betyder ”Nyttig för Aton”). Echnaton var den tidens "Martin Luther" som protesterade mot den rådande Amonkulten och hellre ville dyrka Aton - solguden - och flyttade med hela sitt hov från huvudstaden Tebe och Amonprästerna där ut till en ny stad ute i öknen i närheten av nuvarande EL Amarna. Men det var naturligtvis en överloppsgärning Så snart han var död jämnades hans solstad med marken. Hans vackra gemål "snyggingen" Nefertite fick krypa till "korset" och flytta tillbaka till Tebe och svärsonen Tutankaton fick byta namnet till Tutankamon om han ville bli farao - vilket han kanske ville - han var då bara elva år. Men han dog i unga år och blev världsberömd på 1920-talet då man hittade hans grav oförstörd. Sic transit gloria mundi! S å det så. Efter denna tragiska historia så är det dags för mig att vittja tvättmaskinen som nu mullrat färdigt i badrummet – jag har att göra.
Så här vanvördigt berättade Ruben Nilsson om en Farao vilken som helst: (Vänsterklicka på verserna så kanske de kan förstoras!)


3 kommentarer:

 1. Till Camilla som frågade om hur jag kunde skriva mitt namn i hieroglyfer.
  Förbindelser , förbindelser min kära! - ett samarbete sedan Champollions dagar.

  SvaraRadera
 2. Hej Morten!
  Vill bara önska dig en trevlig resa. Jag är faktiskt riktigt avundsjuk på dig. Jag har en liten förkärlek till just Egypten. Hela mitt (och Håkans) sovrum är inrett i typisk Egyptisk stil.

  Så nu ser jag fram emot att läsa om din spännande resa här på bloggen när du kommer hem.

  //Maria i Malmö =)

  SvaraRadera
 3. hejhej ha det så bra på resan vad kul att få åka till egypten och se fina historisk värs heter där som pyramider och allt annat. tittade in bara ha det bra.

  SvaraRadera