Ja egentligen är det två veckor som jag har att redogöra för.
Rubriker: Kungens slott – Djupbadande gäster – Brobygge – Lördagslunch med Söndagsmat – Sista OS-dagen – I kväll.
Kungens slott – Allra första dagen som jag kom till Stockholm – en augustidag 1932
besökte jag både Skansen där jag såg småbjörnar matas med nappflaska, minns jag – och slottet
Häromdagen – en iskall februaridag – besökte jag slottet en andra gång. Det var nästan lika kallt inomhus som utomhus – men pampig byggnad med över 600 ordinära möblerade rum. Tar man till smårum och mindre utrymmen har ngn räknat till över 1000 rum. Festvåningens utsmyckning var imponerande –särskilt utsmyckningen av taken och de fantastiskt vackra vävda gobelänger och vävda tapeter från 16- och 1700 talen som prydde väggarna. Jag säger som kolingen sa i en OA-historia när han vräkte sig på en marmorbänk i en högreståndsomgivning: ”Fan va överklassen är bra att ha i alla fall!” Sedan såg vi Gästvåningen färdigdukat för ett kommande statsbesök och Bernadottevåningen. Sedan gick vi till Stortorgskällaren och åt ”Raggmunk med fläsk”. Vi, det var delar av 1924 Års Män.
Middag för Djupbadande gäster – Delar av systerfamiljen Bergström och Kajsa o Ronald. Orsak: Daniel o hans Helena berättade och visade bilder från en sportdykarresa till en liten exotisk ö långt ut i den Indonesiska övärlden där de djupbadade efter vad jag förstår i Celebessjön. Jag lyckades fånga upp några bilder därifrån som jag visar här. Vad vi åt: fransk laxlåda med äpplen, purjo och fransk senap och badande i lite matgrädde och därefter ostbricka.
Brobygge – Är nu färdigbehandlad på tandläkeriet, - förhoppningsvis för sista gången. Det är ett finmekaniskt ”brobygge” som min tandläkare har utfört – ett mycket elegant konstverk – ett pilleri av högsta klass. Tänk vad man kan! Jag går inte in på några detaljer.
Lördagslunch med Söndagsmat – Bjuden på lördagslunch hos vänfamilj tillsammans med delar av vänkretsen. Vi serverades en riktig gammaldags söndagsmiddagsmat: Köttfärslimpa med rikligt brun sås, potatis (som man kunde mosa när man var liten och bordsskicket inte det bästa – men det kliade i fingrarna nu också), långa ärtor??? och inlagd gurka!!! Jag tog en tredje portion. Efterrätten var chokladpudding – men värdinnan sa att det hette ngt annat. Mums filibabba! Tack kära värdinnan! Jag gick hem på krokiga och lite vingliga ben frampå kvällskvisten.
Sista Os-dagen – Äntligen så kördes 5-milen (- på skidor - för de som inte följer med i OS). Är det ngn sport jag gillar att läsa om/attse på i TV eller lyssna på i radio är det just 5-milen på skidor. Kanske är det för att jag en gång 1936 stod på Slöjdgatan i Stockholm – 12 år gammal – med stolthet och beundran lyssnade på en spännande radioutsändning från OS i Garmisch-Partenkirchen där nu fyra svenskar ledde i femmilen och som efter 3½ timmar i spåret kom i mål som
Etta: Elis Wiklund,
Tvåa: Axel Wikström,
Trea: Nils Englund
Fyra: Hjalmar Bergström!!
Hurra!
Att sedan Kiruna-Lasse tagit Guld på distansen 18 km några dagar tidigare gjorde inte min lycka mindre.
Dagens OS-femmil med masstart blev en sällskapsresa där alla låg och lurpassade på varandra tills upploppet kom och det blev en vild fight mellan de bästa spurtarna. Nej tacka vet jag mina barndomshjältar. Men en eloge till herr Södergren som tappert försökte bryta sig ut ur klungan men fick ingen hjälp av det lurpassande gänget. Han är min hjälte för dagen.
I kväll – skall jag gå på stadsteatern i vinterkylan och se en Misommarnattsdröm
Nej Caroline, den söndagen glömmer jag aldrig. Det var en höjdare. Du gjorde mig mycket glad. Jag skall stå beredd med stekpanna ägg och bacon när du ringer
SvaraRaderaKrrrrrrrram från din Morfar
Instämmer med 5-milen som nu körs efter masstart. Det är som Tour de France där man kör 20 mil i klunga och sedan avgörs det hela efter en spurt på 8 sek. Hur har det gått efter isvurpan?
SvaraRaderaKrammmmm
Stjärna!!
SvaraRaderaAlltså, DU är en stjärna!!
SvaraRadera