Translate

2007-02-14

Nedräkning 5 inför Egypten resa

Tack Alexander i Shanghaj, Maria i Malmö som berättar att henne sovrum är inrett i egyptisk stil (!) och alla ni andra som önskat mig ”lycka till” på resan till Egypten. Jag åker nu om några dagar och kanske kan min resa bli föremål för en blogg efter hemkomsten – vad jag nu kan berätta som inte alla redan vet. Det är många som velat utforska detta land. Först på plats med en mycket intressant reseberättelse var greken, resenären och historieberättaren Herodotos som på 300-talet fvt rapporterade från ett besök i Egypten – mycket läsvärd i Claes Lindskogs översättning.
Karl XII lär ha varit intresserad av Egyptens forntid och beordrade mitt under eller strax före ”kalabaliken i Bender” en delegation att resa till Egypten och sedan rapportera till honom hur det såg ut där – man kan undra var denna reseberättelse finns arkiverad ngnstans. Och detta långt innan Napoleon landsteg i Egypten och man fann ”Rosettstenen” så man äntligen med Champollions hjälp kunde läsa hieroglyferna. Sedan var det som att slå tappen ur tunnan. Berättelser om Egypten har bara forsat fram. Söker man i Google på ordet Egypten får man fram 4 220 000 sökningar varav 1 580 000 är svenska sidor. Så det mesta är väl sagt om åtminstone det forna Egypten
Nu åker jag i väg för att se med egna ögon – en riktig historielektion kommer jag att få – det vet jag.
Hejdå!

2007-02-08

Nedräkning 4 inför Egypten resan

Häromdagen tog jag min andra dos vaccin för kolera. Den smakade jordgubbe och slank ned så fint och därmed är jag fit for fight inför resan vad betr. vaccinering o medicinalt skydd - förhoppningsvis. För det litterära har jag skaffat boken "Hundra Hieroglyfer” som får följa med som reslektyr tillsamman med boken om min favoritfarao Echnaton (som betyder ”Nyttig för Aton”). Echnaton var den tidens "Martin Luther" som protesterade mot den rådande Amonkulten och hellre ville dyrka Aton - solguden - och flyttade med hela sitt hov från huvudstaden Tebe och Amonprästerna där ut till en ny stad ute i öknen i närheten av nuvarande EL Amarna. Men det var naturligtvis en överloppsgärning Så snart han var död jämnades hans solstad med marken. Hans vackra gemål "snyggingen" Nefertite fick krypa till "korset" och flytta tillbaka till Tebe och svärsonen Tutankaton fick byta namnet till Tutankamon om han ville bli farao - vilket han kanske ville - han var då bara elva år. Men han dog i unga år och blev världsberömd på 1920-talet då man hittade hans grav oförstörd. Sic transit gloria mundi! S å det så. Efter denna tragiska historia så är det dags för mig att vittja tvättmaskinen som nu mullrat färdigt i badrummet – jag har att göra.
Så här vanvördigt berättade Ruben Nilsson om en Farao vilken som helst: (Vänsterklicka på verserna så kanske de kan förstoras!)


2007-02-02

Nedräkning 3 för Egypten

Med anledning av mitt föreståeende besök i Faraos Egypten har jag låtit undersöka hur mitt namn skall skrivas med hieroglyfer bara för att jag i händelse skulle …..ja vad då?
Iaf skrivs det såhär:
Tjusigt - inte sant?
Det är msieur S Rosmorduc vid universitetet i Paris som har hjälpt mig att ta fram detta underlag för ett visitkort lämpligt att ta fram vid ev sammanträffande med ngn faraonsk potentat - man har väl sett den gamla filmen "Mumien vaknar" från 1932 med Boris Karloff!